Ukrayna savaşı: Son Rus saldırılarında gaz tesisi vuruldu

 


Savaşın en kötü Rus bombalamalarından birinin ardından Ukrayna genelinde yeni saldırılar bildirildi.

Yetkililer, son hedeflerin Dinyeper'deki bir gaz üretim tesisi ve bir füze fabrikası olduğunu ve bir bölgede en az dört kişinin öldürüldüğünü söyledi. Son haftalarda, bir dizi askeri gerilemenin ardından Rusya, Ukrayna'daki önemli enerji altyapısını hedef almaya çalıştı.

 

Moskova, Perşembe günkü iddia edilen saldırılar hakkında henüz yorum yapmadı. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamaya göre, Zaporijya'da konutlara düzenlenen grev sonucunda dört kişi öldü.

 

Bu arada bölge şefi, Ukrayna'nın en büyük şehirlerinden biri olan Dnipro'ya roketlerin isabet ettiğini ve bir endüstriyel tesiste yangına ve 14 kişinin yaralanmasına neden olduğunu söyledi. Başbakan, diğer şeylerin yanı sıra roket üreten şehrin Pivdenmash fabrikasının bombalandığını da sözlerine ekledi.

 

Yakınlarda, Nikopol kentinin çevresine 70 top mermisinin düştüğü, bunun altyapıya zarar verdiği ve binlerce haneyi elektriksiz ve susuz bıraktığı bildirildi. Yetkililerden alınan güncel bilgilere göre, Odesa ve Kharkiv bölgelerindeki diğer altyapılar hedef alındı ​​ve her bölgede üç hasara neden oldu.

 

Askeri yetkililerin İran yapımı iki seyir füzesi ve iki İHA'nın düşürüldüğünü söylediği başkent Kiev'de hava savunması devreye girdi. Lviv bölgesi başkanı, orada hava savunmasının da faaliyet gösterdiğine dair hala bir teyidi olmadığını söyledi.

 

Cumhurbaşkanlığı ofisi başkanı, Rusya'yı Perşembe günü ülke çapındaki grevlere yanıt olarak "arkadan bıçaklamaya" çalışmakla suçladı. Andriy Yermak, bunun Ukraynalıların tolere edebileceği "safça bir taktik" olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Perşembe günkü büyük çaplı saldırı, düzinelerce uzun menzilli füzenin savaşın başlamasından bu yana en kötü yangın olduğuna inanılan Ukrayna'yı vurmasından iki gün sonra gerçekleşti. Salı günü geç saatlerde, Ukrayna dışına bir füze düşerek ortak sınıra yakın bir Polonya köyünde iki kişiyi öldürdüğünde, savaşın tehlikeli bir şekilde tırmanacağı korkusu arttı.

 

Başkan Volodymyr Zelenskyi başlangıçta Rusya tarafından ateşlendiğinde ısrar etse de, Kiev'in müttefikleri bunun Ukrayna hava savunması tarafından gönderilmiş gibi göründüğünü söylediler. Ancak NATO başkanı Jens Stoltenberg, nihayetinde savaşı başlatmakla Moskova'nın suçlandığını söyledi.

 

Salı günü Rusya tarafından ateşlenen füzelerin birçoğu durduruldu, ancak altyapı hedeflerini vurmayı başaranlar Ukrayna'nın enerji rezervlerini daha da tüketti. Bu, savaş alanındaki bir dizi başarısızlıktan sonra yeni bir Rus taktiğidir.

 

Üst düzey bir ABD generali Çarşamba günü, Kiev'in Rusya tarafından işgal edilen tüm toprakları geri alarak kısa vadede savaşı kazanma şansının "askeri açıdan yüksek olmadığı" konusunda uyardı. Ancak General Mark Milley, Rusya'nın geri çekilme kararına "siyasi bir çözüm" olduğunu kabul ederek "bunun arkasında işgal gücünün olduğunu" söyledi.

 

Son günlerde Ukrayna tarafında Herson'un geri alınmasıyla ilgili bir iyimserlik var. Şimdi güney kentinin Rus işgali sırasında sivillere işkence yapıldığına dair haberler var. Rusya, çatışmada zulüm işlediğini defalarca reddetti. Bir başka gelişmede Ukrayna hükümeti, Karadeniz gemileriyle tahıl ihraç etmesine izin veren anlaşmanın 120 gün daha uzatıldığını söyledi.

 

BM ve Türkiye'nin aracılık ettiği bir anlaşma, son aylarda Ukrayna'dan milyonlarca ton ürünün sevk edilmesine izin vererek küresel gıda güvenliğine ilişkin endişeleri hafifletti. Temmuz ayında yürürlüğe girmesinden önce Rusya, Ukrayna'nın Karadeniz limanlarını bloke etti.


Kaynak: https://www.nevsehir50.com.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Türkiye 2-1 İskoçya: Steve Clarke açıklamaları